Tänk på tankehygienen

I denna självutvecklingens tidevarv möts vi ofta av upprop i stil med
-Du är vad du äter
-Du blir som du rör dig
-Gör om dig, hitta din stil

Eller som kvällstidningarnas löpsedlar med jämna mellanrum basunerar ut;

-Ny mystisk folksjukdom, testa dig, se om du är drabbad

Den kanske mest intressanta vinklingen av detta mänskliga förändringsarbete, är den ökade fokuseringen på vad en god självkänsla kan betyda för individen. Vi är allt fler som börjar förstå att det faktiskt är skillnad på självförtroende och självkänsla. Man kan ju ha ett jättestort självförtroende i yrkesrollen eller andra roller och funktioner, trots att den mera grundläggande självkänslan faktiskt är låg. Därför är nog parollen; -Du är vad du tänker, en av de viktigaste och starkaste insikterna för att börja trivas bättre i sällskap med sig själv.

Jag har ju, som alla andra, haft perioder då livet ”tufsat till mig”. Perioder då man känner sig sviken, besviken, trött, ledsen, kritiserad, anklagad, you name it… Då man känner sig som ett ynkligt OFFER för omständigheterna i en hård, kall och oförstående värld. Det är då det är så lätt att tankehygienen blir obefintlig. Det är då alla dom där grådassiga tankarna kommer i långa banor såsom; -jag visste det... -jag klarar ju inte... -nu har dom genomskådat mig osv.

Självkänslocoacherna brukar i såna lägen förorda så kallade affirmationer, egna symboler och mantran där man bekräftar för sig själv att man är bra och duger, precis som man är.

Jag har då två handfasta råd att ge, utifrån egen erfarenhet.

1. Gå inte och stryk utmed husväggarna, iklädd en slags offerkofta i kulören brun-grå-beige. Nej köp något riktigt skrikigt och färgglatt. Gå mitt i vägen eller gatan, heja glatt och flina brett åt varenda kotte du möter. Kan du dessutom tvinga dig till att vissla när du går för dig själv, så är det ännu bättre.
2. Mumla ditt eget mantra mellan de leende läpparna. Som exempel och lite vägledning kan jag nämna att mitt mantra är S3R2, S3R2, S3R2… Det står för 3 stycken S som i Stark, Smart, Snygg samt 2 stycken R som i Rik och Rolig.

Jag lovar, det fungerar. Vän av ärlighet och ordning kanske protesterar men sånt här behöver inte handla om en slags objektiv sanning, vitsen är helt enkelt att skapa en känsla inom sig själv. Du är i andras ögon det du är i dina egna.

Vi har ju lärt oss att självskryt och egoism är fult och det är det väl, om det går till överdrift och om vi aldrig lyssnar på andra. Jag tror ändå att det går att hitta en sund och balanserad självkänsla med vissa drag av själviskhet. För att vara öppen för omvärlden så måste man kunna lita på sig själv och uppskatta sig själv, annars vågar man inte närma sig andra eller släppa andra människor inpå livet.

En annan aspekt är att ett tryggt och säkert ego är lockande för andra människor och är en del av den karisma som vissa människor har. Ett allt för stort mått av hänsynstagande, att placera sig själv i baksätet, att inte våga ta för sig, det är ett säkert recept för en grå vardag!

I min hall hänger det nu en ny kappa, tygets bottenfärg är tomteröd med ett blommönster i chockrosa kulör och den är prydd med stora rosa knappar. Det är inte riktigt väder för den än, men jag blir glad av att se den och får också en känsla av att ägaren är en riktig S3R2.

Och… som jag tidigare sagt, det är känslan som räknas, för det är ju den som avgör hur vi mår.

Se nu till att må gott i era liv, Karin